Mechelen wil tegen 2030 de binnenstad zoveel mogelijk emissievrij beleverd zien. Dit betekent minder bestelwagens in de stad en een overstap naar emissievrij transport. Om deze ambitie te realiseren, heeft Stad Mechelen een zero-emissie werkgroep opgericht. Hiervoor werd het Convenant Duurzame Stedelijke Logistiek opgesteld, dat ondertussen door 37 handelaars, belangenorganisaties en logistieke spelers werd ondertekend. Zij engageren zich om tegen 2030 duurzaam te leveren en de nodige stappen te zetten richting een emissievrije stad. 

Tot nu is de bouwsector niet vertegenwoordigd in deze werkgroep, terwijl bouwlogistiek verantwoordelijk is voor meer dan 35% van de gereden kilometers door bestel- en vrachtwagens in stadskernen. Ter vergelijking: pakjesbezorging vertegenwoordigt slechts 3% van de logistieke bewegingen. 

Bouwlogistiek omvat alles rond de planning, coördinatie en uitvoering van transport voor de bouwsector, van materialen en uitrusting tot personeel. Dit zorgt voor een aanzienlijke impact op de stad, waaronder verkeershinder, geluidsoverlast, CO2-uitstoot en conflicten met trage weggebruikers.

Mechelen groeit en heeft nieuwe woningen en voorzieningen nodig. Daarnaast wil de stad de renovatiegraad van bestaande gebouwen verhogen. Dit betekent dat bouwactiviteiten – en dus bouwlogistiek – alleen maar zullen toenemen. Daarom willen we samen met de sector zoeken naar manieren om bouwlogistiek efficiënter en duurzamer te maken. 

Hoe? 

Als eerste stap willen we beter begrijpen hoe een bouwwerf functioneert en welke uitdagingen daarbij komen kijken. Ook willen we inzicht krijgen in de stand van zaken op het vlak van duurzaam en efficiënt bouwtransport. Daarom hebben we een vragenlijst opgesteld die ongeveer 12 minuten in beslag neemt.

Waarom meedoen? 

Als aannemer, projectontwikkelaar, bouwhandelaar, logistiek dienstverlener of leverancier speel jij een cruciale rol in de bouwsector. Jouw ervaring en inzichten zijn essentieel om een efficiënt en duurzaam logistiek systeem op poten te zetten. Door deel te nemen aan onze enquête, bepaal je mee hoe de bouwlogistiek in Mechelen er in de toekomst kan uitzien.

  • Efficiëntiewinsten: Slimmere logistiek betekent minder faalkosten, wachttijden en miscommunicatie. 
  • Duurzaamheid en veiligheid: Samen werken we aan een stad die beter bereikbaar, leefbaar en veilig blijft voor iedereen. 
  • Samen oplossingen vinden: In dialoog gaan met de stad om samen tot werkbare oplossingen te komen die voor alle partijen voordelig zijn.
  • Leren van anderen: Krijg inzicht in best practices en innovatieve oplossingen uit de sector. 

Wat kan jij doen? 

Deel jouw inzichten via de enquête 

Wil jij mee vorm geven aan de toekomst van duurzame bouwlogistiek in Mechelen? Vul dan anoniem de enquête in voor 07.04 en laat je stem horen. Jouw feedback helpt ons om concrete oplossingen te ontwikkelen en te ondersteunen om bouwlogistiek duurzamer en efficiënter te laten verlopen. 

Vul de enquête in

Bepaal mee de toekomst van bouwlogistiek via workshops 

De bouwsector is een belangrijke speler in duurzame stedelijke logistiek. Om samen de transitie naar duurzame en veilige bouwlogistiek te starten, willen we concrete doelstellingen en engagementen vastleggen in een Convenant Duurzame Bouwlogistiek. Dit convenant legt, net als het Convenant Duurzame Logistiek, vast hoe we bouwtransport in Mechelen veiliger en milieuvriendelijker kunnen maken en hoe we samen de uitdagingen en kansen in de sector aanpakken. Het is natuurlijk belangrijk dat bedrijven ook dit convenant ondersteunen. Iedere ondertekenaar definieert welke stappen gezet moeten worden om de ambities waar te maken.

In twee workshops werken we samen aan hoe dit convenant eruit zal zien. We bouwen hiervoor verder op de inzichten verkregen via de enquête.

  • Workshop 1 (29 april, 13 - 15u): Wat zijn de randvoorwaarden en verwachtingen voor deelname aan het convenant? Welke inspanningen kunnen stad Mechelen en bedrijven van elkaar verwachten?
  • Workshop 2 (13 mei, 13 - 15u): Hoe vertalen we deze engagementen in concrete afspraken? We bespreken de resultaten van de eerste sessie en kijken wat bedrijven nog nodig hebben zich aan te sluiten.

Wil jij meepraten en meebouwen aan de toekomst? Schrijf je dan in voor een of beide workshops! Inschrijven kan tot 21.04. Via onderstaande link kan je ook aangeven dat je op de hoogte wil blijven van het traject zonder deel te nemen aan de workshops. 

Schrijf je in voor de workshops

Met steun van 

Logo UnchainLogo Civitas

Medegefinancierd door Europese Unie