Wat gebeurt er wanneer vzw Deelbaar Mechelen, maatwerkbedrijf Ecoso, Cera en de vzw’s De Transformisten en Repair&Share de handen in elkaar slaan? Dan ontstaat Deel-IT, een netwerk van lokale initiatieven gericht op het verkleinen van de digitale kloof op een sociale en ecologische manier. Een verhaal over successen en uitdagingen. Over samenwerking, sociaal-circulaire visies en ambities tot ver buiten de stadsgrenzen.

Digitale kansen

Deel-IT verbindt economische, sociale en ecologische doelen voor een inclusieve en circulaire economie.

Deel-IT schept digitale kansen voor kinderen en gezinnen in kwetsbare situaties. Dat doet het met degelijke, digitale toestellen in een huursysteem – van laptops tot smartphones en alles daartussen – en met hersteldiensten, technische ondersteuning en begeleiding. Door in te zetten op huren en delen, verbindt Deel-IT economische, sociale en ecologische doelen voor een inclusieve en circulaire economie.

Bij Deel-IT Mechelen, een partnership tussen Deelbaar Mechelen, De Transformisten, Repair&Share en Ecoso, werken vandaag twaalf mensen. Zes daarvan doen dat geheel vrijwillig, de anderen worden binnen het maatwerk toegeleid naar de reguliere arbeidsmarkt.

Open source voor lokale Deel-IT punten

We willen in heel Vlaanderen uitleendiensten opstarten en delen daarom onze processen als een open source blauwdruk waar iedereen mee aan de slag kan gaan.

“Het unieke aan Deel-IT is dat we het ontwikkelden als een open source blauwdruk waarmee organisaties in heel Vlaanderen aan de slag kunnen om een lokaal Deel-IT-punt op te starten,” vertelt Inez Louwagie van De Transformisten en Repair&Share.

“Het is onze ambitie om van Deel-IT om op zoveel mogelijk plaatsen in Vlaanderen uitleendiensten op te starten voor kwetsbare gezinnen en voor iedereen die in een circulaire en deeleconomie een oplossing ziet voor de uitdagingen waar we vandaag mee te maken hebben,” vult Kris Bauwelinck van Ecoso aan.

Mechels verhaal

Deel-IT komt voort uit het mooie verhaal van Deelbaar Mechelen en een gedeelde ambitie om dat verhaal over de stadsgrenzen heen uit te rollen. Deelbaar Mechelen zag zeven jaar geleden het levenslicht en startte, na de gereedschapsbibliotheek Klusbib, ook Digibib op, waarmee de organisatie zich voornamelijk richtte op kinderen.

“De coronapandemie bracht alles in een stroomversnelling,” legt Bernard Butaye, vrijwilliger bij Deelbaar Mechelen, uit. “ Zo ontstond Digibank, en richtten we ons tot een bredere doelgroep én leverden we aanvullende diensten rond het gebruik van toestellen. Vandaag, met Deel-IT, komt daar nog een herstelatelier bij én een Deel-IT-winkel, beide in De Recupperij van Ecoso.

Deel-IT winkel

De Deel-IT-winkel is sinds april 2024 dé plek waar je terecht kan voor het laten herstellen en huren van allerhande hardware en software. Laptops, smartphones, accessoires en onderdelen, je vindt het allemaal in de Deel-IT-winkel.

“We verhuren alle toestellen voor een periode van een maand, een jaar of drie jaar. Onze klanten betalen een cirkelwaarde; de materialen blijven van ons, ongeacht of je de huurtermijn rond maakt of niet,” verduidelijkt Kris. “Naast verhuur bieden we hier ook herstellingen aan. Ondertussen herstellen we 60 tot 80% van de smartphones die hier worden binnengebracht. Zo slagen we erin om ook die toestellen een nieuwe levenscyclus te geven.”

Samenwerking centraal

We vinden altijd oplossingen in samenwerkingen en we zullen dat ook blijven doen

Van de erkenning en ondersteuning door partners als Stad Mechelen, Telenet en Cera tot de sterke banden met andere lokale en bovenlokale spelers in de keten, samenwerking is de rode draad in het verhaal van Deel-IT. Toch liggen daar ook grote uitdagingen.

“We vinden altijd oplossingen in samenwerkingen en ik ben ervan overtuigd dat we dat zullen blijven doen,” vertelt Bernard. “Maar de snelle groei van een kleinschalig burgerinitiatief naar een organisatie met 500 laptops in ontlening en allerhande toestellen in herstelling, legt ook druk op ons team van vrijwilligers. Vertragen is soms nodig.”

“Tegelijk is er ook nood aan een mindswitch rond eigenaarschap van ideeën en processen binnen het circulaire netwerk,” vult Kris aan. “Mensen vinden het vaak moeilijk om hun opgebouwde expertise te delen met nieuwe spelers, die er dan sneller mee vooruit kunnen. Toch is dat nodig voor het succes van de circulaire en deeleconomie. Daarom willen wij voortrekker zijn: iedereen kan ons proces integraal overnemen, zonder dat wij daar iets voor terug hoeven te krijgen.”

Inspireren en motiveren

Hoe Deel-IT naar de toekomst kijkt? Met de voeten op de grond én met grote ambities! Nieuwe samenwerkingen met lokale partners, bedrijven, overheden en scholen staan daarin centraal. Het doel? Inspireren, overtuigen, motiveren en een rendabel businessmodel realiseren.

“We willen mensen en organisaties die interesse hebben in deeleconomie inspireren om de stap te zetten en mooie dingen te realiseren,” klinkt het in koor. Bedrijven moeten volgens de initiatiefnemers worden overtuigd om hun oude laptops te schenken in plaats van ze te laten vernietigen." Burgers moeten worden aangemoedigd te kiezen voor huren in plaats van kopen. En overheden moeten gemotiveerd worden om sterke netwerken te faciliteren en initiatieven met elkaar te verbinden. Dat zijn enkele elementen om van Deel-IT een rendabel model te maken en het in heel Vlaanderen met succes uit te rollen.

Ben je een Mechelse onderneming met een verzameling oude laptops? Breng ze naar de Deel-IT-winkel in de Recupperij, de circulaire hub van ECOSO aan de Battelsesteenweg 48. Ben je op zoek naar een circulair toestel? Zelfde adres!

Wil je weten waar je je elektro, fietsen, textiel, uurwerken en meubels kan laten herstellen? Repair&Share moedigt mensen aan om hun spullen langer te gebruiken. Daar hoort een handige Repair Kaart bij, boordevol nuttige adressen in Mechelen.