Een huis is meer dan alleen een plek om te wonen. Voor Christophe Marrecauen zijn familie werd het een concept van duurzaam bouwen, samenleven en toekomstgericht denken. Met het co-housingproject De 3 Wilgen in Mechelen hebben ze niet alleen een gedeelde woning gecreëerd, maar ook een gedeelde visie op wonen. Circulair bouwen met modulaire units voor drie generaties: dit project herdefinieert wat een thuis kan zijn.
Van droom tot realiteit
Het begon met een simpel idee: samenwonen met het hele gezin. Christophe Marrecau, zijn vrouw, dochter, zoon en diens partner leefden sinds de coronapandemie plots onder één dak. “Dat werkte verrassend goed”, vertelt Christophe. “Daarom vroegen we ons af: waarom niet een permanente oplossing zoeken waarin we samen kunnen wonen, maar toch voldoende privacy hebben?”
Die zoektocht bracht hen bij architect Ken Dupont van DAM Architecten, gespecialiseerd in ecologische en circulaire bouwvormen.
De grote uitdaging? Volgens Ken was dat het vinden van de juiste balans tussen de wensen van de familie en de stedenbouwkundige voorschriften van Stad Mechelen. “Het perceel van de familie moest niet alleen plaats bieden aan drie woonunits, maar ook voldoen aan strikte regelgeving. Gemeenschappelijke delen mochten niet in de tuin liggen, en alle units moesten grondgebonden zijn.”
Er waren dan ook verschillende intensieve gesprekken met de stad en slimme compromissen nodig voordat de plannen goedgekeurd werden.
Modulair en revolutionair bouwen
Omdat we alles in een gecontroleerde omgeving produceren, bouwen we sneller en efficiënter dan een klassieke aannemer
De realisatie van het project kwam in handen van Kristof De Jaeger van Mobble, een aannemingsbedrijf dat volledig inzet op modulaire bouw. Het project bestaat uit negen prefabmodules uit houtskeletbouw, volledig afgewerkt op de productiesite van het bedrijf en vervolgens samengevoegd op locatie.
“Het modulaire systeem biedt tal van voordelen,” legt Kristof uit. “Omdat we alles in een gecontroleerde omgeving produceren, bouwen we sneller en efficiënter dan een klassieke aannemer.” Het gebruik van duurzame materialen zoals hout en cellulose-isolatie benadrukt de ecologische visie van bouwheer, architect en aannemer.
Dankzij digitale bouwmodellen (BIM) is het proces perfect voorbereid, wat een kleinere foutenlast en een strakke planning mogelijk maakt. “Binnen vijf à zes maanden stond alles op zijn plek, inclusief afwerking én met minder impact op de omgeving,” benadrukt Kristof.
Een nieuwe standaard voor co-housing
“ Co-housing biedt een antwoord op de nood aan flexibel woonvormen in elke levensfase, en op het tekort aan beschikbare ruimte.”
De woningen van De 3 Wilgen zijn meer dan huizen: ze zijn een showcase van wat mogelijk is met modulair bouwen. De units zijn afgestemd op de noden van de familie vandaag en in de toekomst: het gelijkvloers appartement voor de ouders, een gezinswoning voor de dochter en de zoon, hun partners en eventueel hun toekomstige kinderen. Alle units zijn verbonden via een gedeelde binnenstraat. De gemeenschappelijke leefkelder en wasruimte zorgen voor een knusse ontmoetingsplek.
De woningen zijn bovendien flexibel en aanpasbaar, waardoor ze levenslang meegaan. Als het nodig is, kunnen de units in theorie in grote mate worden gedemonteerd en verplaatst.
Ken Dupont ziet een groeiende interesse in dergelijke projecten. “De samenleving verandert”, zegt hij. “Niet alleen is er een nijpend plaatstekort in Vlaanderen, mensen willen ook flexibele woonvormen die aansluiten bij hun levensfase. Co-housing, kangoeroewoningen en intergenerationele woonvormen bieden hier een antwoord op.”
Uitdagingen en ambities
“Dit project bewijst dat modulair bouwen niet alleen praktisch, maar ook duurzaam en betaalbaar kan zijn.”
Zoals elk pioniersproject kende De 3 Wilgen zijn obstakels. Het budget en de strikte bouwvoorschriften waren belangrijke aandachtspunten. Maar Christophe benadrukt dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de uitdagingen. “Modulair bouwen is toekomstgericht bouwen. De huizen behouden beter hun waarde en kunnen worden aangepast aan nieuwe noden. Dat is iets wat traditionele bouwmethoden minder bieden.”
De volgende stap? Meer bewustwording creëren en modulaire bouw nog toegankelijker maken. “In omringende landen zoals Duitsland en Nederland is modulair bouwen al veel gebruikelijker”, zegt Kristof. “Wij willen die trend ook hier versnellen.”
Christophe voegt toe: “Dit project bewijst dat modulair bouwen niet alleen praktisch, maar ook duurzaam en betaalbaar kan zijn. We hopen dat het als inspiratie dient voor anderen én voor stedenbouwkundige diensten om flexibeler om te gaan met innovatieve woonvormen.”
Een blik op de toekomst
Met De 3 Wilgen zetten Christophe en het bouwteam niet alleen een stap in de richting van duurzamer wonen, maar creëren ze ook een warmere manier van samenleven. Het project is een symbool van hoe innovatief denken en samenwerking kunnen leiden tot nieuwe woonvormen.
Of het nu gaat om de strakke, functionalistische architectuur, de ecologische materialen of de modulaire constructie: De 3 Wilgen is meer dan een huis. Het is een visie op de toekomst van wonen in de stad.