Je hebt ze ongetwijfeld al eens gezien: de opvallende, blauwe, houten pallets van CHEP. De Australische multinational brengt zijn pallets op de markt in een share and reuse-model, ook wel palletpooling genoemd. Een beetje zoals de alom bekende deelfietsen dus. Dat doet het bedrijf al bijna 45 jaar in Europa. Daarmee is CHEP een absolute circulaire pionier. Ook vanuit het Benelux-hoofdkwartier in Mechelen wil het bedrijf een voortrekkersrol blijven spelen en andere ondernemingen ondersteunen in het maken van een circulaire transitie. Een sterkere, lokale verankering staat daarbij op de agenda.
Pallets als deelfietsen
Palletpooling is een systeem waarbij wij eigenaar blijven van de pallets, onze klanten ze gebruiken en wij ervoor zorgen dat ze bijna eindeloos opnieuw ingezet kunnen worden.
Ook in onze Mechelse bedrijvenparken, winkelstraten, supermarkten en kruideniers zijn de blauwe CHEP-pallets een bekend gezicht. Van de grootste retailers en voedingsproducenten, tot kleine franchisezaken en e-commerce bedrijven: de pallets vormen als het ware de ruggengraat van de supply chain.
“Palletpooling is al decennialang onze manier om te bouwen aan een circulaire economie”, vertelt Marc Meeuwis, Transformation & Innovation Leader Benelux.
“Het principe is simpel: wij blijven eigenaar van de pallets, onze klanten leveren hun producten op blauwe pallets aan een van de vele retaillocaties in Europa en wij halen ze daar terug op en brengen ze naar het dichtstbijzijnde servicecenter. Daar zorgen wij er op onze beurt voor dat de kwaliteit hoog blijft en de pallets bijna eindeloos opnieuw ingezet kunnen worden. Erg vergelijkbaar met de populaire deelfietsen en -steps dus.”
Duurzaam en digitaal
We onderzoeken welke inzichten data ons leveren en hoe we die kunnen omzetten in acties waar de hele samenleving beter van wordt.
De coronapandemie, Brexit en de oorlog in Oekraïne maken het voor CHEP wél steeds uitdagender om de pool van 300.000.000 ladingdragers te managen en een continuïteit in het aanbod van de circulaire, blauwe pallets te voorzien.
“De manier waarop fabrikanten en handelaars aankopen is fundamenteel veranderd. Ze leggen grotere voorraden aan en kopen dichter bij huis, bijvoorbeeld. De supply chain wordt daardoor heel wat complexer.
Daarom onderzoeken we vandaag wat digitalisering kan betekenen voor ons circulaire model. Weliswaar staan we nog maar aan het prille begin daarvan. Maar de mogelijkheden lijken eindeloos: een betere traceerbaarheid of misschien zelfs een duurzaamheidspaspoort voor elke, individuele pallet. Op dit moment willen we vooral weten welke inzichten we kunnen krijgen van deze data en hoe we die kunnen delen en omzetten in acties waar ook onze klanten en partners, en bij uitbreiding de hele samenleving beter van worden.”
100% CO2-neutraal
Digitalisering als antwoord op circulaire uitdagingen. Maar hoe gesloten is de cirkel vandaag precies? En wat met het materiaal waaruit de blauwe ladingdragers gemaakt zijn?
“Uiteraard heeft onze cirkel nog ins en outs. Maar ook die proberen we zo duurzaam mogelijk te maken. Wanneer een reparatie niet langer rendabel is, worden de pallets versnipperd en dienen ze als grondstof voor nieuwe MDF-platen. Ook de nagels kunnen we perfect recycleren.
De pallets zelf kunnen we onmogelijk uit gerecycleerd hout vervaardigen. Daarvoor moeten ze te zware ladingen dragen. We garanderen wél dat we ze met duurzaam gekapt hout maken. En dat we voor elke gekapte boom, twee nieuwe planten. Zo zijn wij sinds 2020 100% CO2-neutraal in onze eigen servicecenters en kantoren.”
Samen schrijven aan een circulair verhaal
We willen andere bedrijven ondersteunen bij het maken van de circulaire transitie. De volledige supply chain transformeren, kunnen we immers niet alleen.
CHEP bestaat al meer dan 70 jaar, is circulair geboren én marktleider. Dat brengt verantwoordelijkheden en uitdagingen met zich mee, vertelt Marc.
“Als marktleider moeten we een voortrekkersrol spelen. We willen andere bedrijven ondersteunen bij het maken van de circulaire transitie. De volledige supply chain transformeren, kunnen we immers niet alleen. Daar ligt ook de grote uitdaging: in het voortdurend meenemen van anderen in dat circulaire verhaal en het opzetten van goede samenwerkingen. Niet alleen met bestaande klanten, maar ook met nieuwe partners én buiten de supply chain: andere bedrijven, overheden, hogescholen en universiteiten.”
Lokale verankering
Daar is volgens Marc Meeuwis dus nog wat werk aan de winkel, vooral op lokaal niveau. Hier in Mechelen ziet hij wel een goede match met het werk dat de stad doet om circulair ondernemen in the picture te plaatsen.
“In het hele, circulaire verhaal wordt het lokale steeds belangrijker, ook voor een multinational als CHEP. Om de cirkel, in ons geval die van de supply chain, helemaal te sluiten, zijn er immers sterke partnerschappen nodig met lokale transporteurs, bijvoorbeeld. We willen in de toekomst dus actiever op zoek gaan naar samenwerkingen met stakeholders uit de regio, een betere lokale verankering realiseren en ook het Mechelse ondernemerslandschap inspireren en ondersteunen. Een platform als dit is daarin een belangrijke, eerste stap.”
Meer informatie over CHEP vind je op hun website.