Burgerparticipatie bij de realisatie van de circulaire economie
CECI wil:
- Bewustzijn over circulaire economie vergroten en het belang van de acties van burgers hierin benadrukken.
- Burgers inspireren om circulair te denken: hun koopgedrag aan te passen, afval te verminderen en energie of water te besparen.
- Nieuwe duurzame diensten en gedrag promoten zoals de deeleconomie, hergebruik, reparatie en herproductie.
Niet zonder jou!
Zonder burgers kunnen we de circulaire economie niet waarmaken. Jouw koopgedrag bepaalt mee wat wordt gemaakt en aangeboden door producenten. Hoe meer herstel-, deel- en uitleensystemen we gebruiken, zoals de gereedschapsbibliotheek of deelfietsen, hoe meer deze ontwikkeld en verbeterd worden. De ervaringen en feedback van burgers voeden niet alleen ons eigen beleid, maar ook dat van Europa, andere steden, regio’s en landen. Dus, STROOM mee, en maak onze economie circulair!
Wil je meer weten over de acties van circulaire stad, inspiratie opdoen of opzoeken welke initiatieven er al allemaal zijn in Mechelen? Bezoek dan de Stroom-website. Of kijk wat er allemaal leeft in de Potterij, het circulaire stadslabo van de toekomst.
Doel, acties en resultaten van CECI
Doel: CECI ondersteunt Europese regio’s en steden bij de ontwikkeling van strategieën en oplossingen om burgers te betrekken in de circulaire en deeleconomie.
Acties: kennisuitwisseling tussen de Europese partners via workshops, studies, rondetafelgesprekken en plaatsbezoeken. Door lokale actoren hierbij te betrekken, voeden de burgers het beleid dat tot stand komt. Het delen van good practices zal helpen om circulaire oplossingen te promoten en uit te rollen, en grondstoffen over heel Europa te sparen.
Resultaat: de Europese partners ontwikkelen actieplannen om burgers actief te betrekken bij de realisatie van de circulaire economie en nieuwe oplossingen. CECI wil burgers bewuster maken om zo de vraag naar duurzame producten en diensten en dus circulaire businessmodellen te stimuleren. Want koopgedrag bepaalt mee wat wordt gemaakt en aangeboden door producenten. Hoe meer herstel-, deel- en uitleensystemen we gebruiken, zoals de gereedschapsbibliotheek of deelfietsen, hoe meer deze ontwikkeld en verbeterd worden, en hoe meer tewerkstelling hierin kan worden gecreëerd.
Fase 1: 1.08.2019-31.07.2022
Actieve samenwerking en opstellen van regionale actieplannen
Fase 2: 1.01.2022-31.07.2023
Implementatie van de actieplannen en opvolging
Partners
CECI brengt 8 partners vanuit zes landen samen onder leiding van de Lahti University of Applied Sciences uit Finland. De deelnemende steden leren van elkaar en delen hun kennis met andere steden.
- Finse partners: Lahti University of Applied Sciences, Regional Council of Päijät-Häme
- Franse partners: Provence-Alpes-Côte d'Azur Region, makesense
- Tsjechische partners: Moravian-Silesian Innovation Centre Ostrava
- Spaanse partners: Government of Aragon
- Bulgaarse partners: Business Agency Association
- Belgische partners: City of Mechelen
Nieuwsbrieven
Benieuwd naar wat er allemaal leeft binnen het CECI project? Bekijk dan zeker eens de nieuwsbrieven of schrijf je hier in om deze automatisch te ontvangen.
- Januari 2020 met o.a. creatieve methodologieën van Franse partner MakeSense om impactrijke projecten te ontdekken en te laten groeien. Je leest hier ook hoe de Mechelaar denkt over circulaire economie.
- Juli 2020 met goede praktijken uit verschillende Europese landen, o.a. Foodsavers in Mechelen.
- December 2020 met goede praktijken van de Mechelse organisaties Deelbaar Mechelen en Camp2camp. En een overzicht van het beleidsplan van Stad Mechelen.
- Juni 2021 met o.a. de vormgeving van het Mechels circulair actieplan met de stakeholders in de stad, de voorstelling van Coflab door Citamine waar reststromen van lokaal koffiegruis omgezet worden naar een voedingsbodem voor lokale oesterzwammen.
Partner meeting
In november verwelkomen we de partners van het CECI project in Mechelen. Zo kunnen ze zich laten inspireren door Mechelse praktijkvoorbeelden.