We geloven dat BO&A kwalitatief kan zijn door inzet van expertise en ondersteuning. Tijdens de transitieperiode nemen we de tijd om thematisch te experimenteren via enkele pilootprojecten.


Timing

In 2022-2023 startten we de volgende projecten:

  • Project 1: Naar een kwalitatieve buitenschoolse opvang op school door coaching van begeleiders
  • Project 2: Actieonderzoek naar een kwalitatieve speelomgeving in de buitenschoolse opvang op school met de nodige aandacht voor individuele noden en behoeften van kinderen

In 2023-2025 lopen de volgende projecten:

  • Project 3: Wijkgerichte en toegankelijke ontplooiingskansen voor kinderen van kwetsbare gezinnen in de buitenschoolse context in samenwerking met J@M vzw
  • Project 4: Voor elk kind kwaliteitsvolle opvang op school
  • Project 5: Subsidie vakantieopvang voor jonge kleuters en kinderen met een specifieke zorgbehoefte

Project 1: Krachtig samen door coaching van begeleiders 

Het uitgangspunt zijn de noden van kinderen en het ontwikkelen van speelkansen tijdens hun vrije tijd in de opvang met bijzondere aandacht voor kleuters en kinderen met specifieke noden.

Voor dit project werkten we samen met Karel de Grote-hogeschool.

Meer informatie over dit project

Project 2: Actieonderzoek naar een kwalitatieve speelomgeving 

Hierbij meten we het effect op kinderen en werkten we een visie uit rond een kwalitatieve speelomgeving in de buitenschoolse opvang.

Voor dit project werkten we samen met Kind & Samenleving vzw in de buitenschoolse opvang op drie scholen in Mechelen.

Bekijk het actieonderzoek

Project 3: Wijkgerichte en toegankelijke ontplooiingskansen voor kinderen van kwetsbare gezinnen in de buitenschoolse context

Dit project situeert zich binnen de overgangsperiode van het BOA-decreet waarbij we bijzondere aandacht vragen voor kwetsbare doelgroepen.

In Mechelen neemt het lokaal bestuur de regierol op van dit decreet. Zij vertalen de doelstellingen naar de lokale context vanuit vier belangrijke pijlers.

  • Integrale toegankelijkheid: aandacht voor kleuters en kwetsbare doelgroepen 
  • Kwaliteitslabel kleuteropvang: kwaliteit door inzet van expertise en ondersteuning
  • Talentenverhaal: kansen geven aan kinderen tot het ontwikkelen van talenten
  • Sociale cohesie: buurtgericht werken brengt mensen en expertise samen 

Het BOA-decreet wil de ontwikkelingskansen van kinderen in hun vrije tijd na school verbreden. Stad Mechelen ziet in de kinderwerking van J@M vzw een complementaire partner en geeft hen de opdracht om hun expertise in te zetten. Zo kunnen zij wijkgerichte en toegankelijke ontplooiingskansen voor kinderen van kwetsbare gezinnen in de buitenschoolse context organiseren en uitbouwen.

Meer informatie over dit project

Project 4: Voor elk kind kwaliteitsvolle opvang op school

Dit project situeert zich binnen de overgangsperiode van het BOA-decreet waarbij bijzondere aandacht wordt gevraagd voor de ontplooiingskansen en speelmogelijkheden voor kinderen tijdens opvangmomenten.

Het decreet betreffende buitenschoolse opvang en activiteiten regelt de organisatie van buitenschoolse opvang (meer bepaald kleuteropvang en opvang lager onderwijs) en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten vanuit de volgende doelstellingen:

  • Kinderen ontplooiingskansen en speelmogelijkheden aanbieden buiten de schooluren
  • Ouders de kans geven om te participeren aan de arbeidsmarkt of om een opleiding te volgen
  • Sociale cohesie en gelijke kansen bevorderen

De BO&A visietekst voor Mechelen toont duidelijk aan dat de buitenschoolse opvang op dit moment op school gebeurt. Als we uitgaan van het welbevinden van de kinderen, de bereikbaarheid voor de gezinnen en de verbondenheid met het schoolgebeuren is dit ook de ideale plaats om opvang te organiseren.

Project 5: Subsidie vakantieopvang voor jonge kleuters en kinderen met een specifieke zorgbehoefte

Organisaties die tijdens de schoolvakanties een aanbod voorzien met aandacht voor jonge kleuters (2,5 tot 4 jaar) en kinderen met een specifieke zorgbehoefte kunnen een subsidie aanvragen bij de Jeugddienst.

De werkingssubsidie 'Vakantieopvang voor kleuters en kinderen met een specifieke zorgbehoefte' wordt verkregen door tijdelijke kredieten die beschikbaar zijn tot en met 31 december 2025 in aanloop naar het BOA-decreet.

Je komt in aanmerking als je:

Meer informatie over dit project

Project 6: Hop Up-speeltoestellen

De voorbije maanden hebben kinderen en een groep opvangbegeleiders de kans gekregen om kennis te maken met Hop Up-speeltoestellen. Hop Up is een innovatief speelconcept met open einde. Het geeft kinderen tussen 2,5 en 12 jaar de kans te ontdekken, creëren, bewegen en samen te spelen.

Stad Mechelen investeerde in 13 speeltoestellen die ingezet kunnen worden in de buitenschoolse opvang op school, in de buurtwerkingen, tijdens het vakantieaanbod en op de zomerschool 'Talent krijgt zomerkans'. Wij kiezen voor een rondreizend concept waarbij elk opvanginitiatief gedurende een aantal weken kan genieten van een Hop Up-speeltoestel. Want kinderen moeten vooral kunnen spelen in een veilige omgeving.

Lees het krantenartikel in GVA

Meer informatie over het uitleensysteem