Als interieurarchitecten met een hart voor circulariteit vertrekken Sarah en Michiel van bouwstof in de eerste plaats vanuit wat bestaat, behouden en herbestemd kan worden. Dat vullen ze verder aan met zo veel mogelijk duurzame en circulaire materialen, om zo tot een realisatie te komen waarin het verhaal van hun klanten nog vele jaren voelbaar is. In deze reportage maken we kennis met het duo en komen we te weten hoe zij duurzame interieurs ontwerpen, creëren en realiseren en ontdekken we de uitdagingen en kansen die zij als jonge, circulaire ondernemers tegenkomen.
© beeld: Bram Van Roy
Behouden wat goed is
“We vertrekken vanuit een grondige analyse van de bestaande ruimte en bekijken wat we kunnen behouden om zo het concept en het verhaal van de opdracht te versterken.”
“We kijken naar het bestaande en nemen de schoonheid die al aanwezig is als startpunt: dat is de basis van een circulair interieur”, vertelt Sarah Walravens, interieurarchitecte en co-founder van het jonge, Mechelse Bouwstof. Samen met Michiel Celen zette ze anderhalf jaar geleden haar schouders onder hun eigen bureau, waarmee ze creatieve, duurzame en circulaire interieurs met een verhaal ontwerpen en realiseren.
“We zien als interieurarchitecten meer uitdaging en creativiteit in renovatieprojecten, waar we een grondige analyse van de bestaande ruimte kunnen maken en bekijken wat we kunnen behouden om het concept én het verhaal van de opdracht te versterken”, vult Michiel aan. “Dat gaat van structurele elementen tot meubilair dat al jaren meegaat en met een grondige facelift opnieuw verschillende generaties blij zal maken.”
Duurzame materialen, circulaire partners
Volgens Sarah is behouden de basis van een kwalitatief, esthetisch en duurzaam interieur. Maar daar houdt het voor de Mechelaars niet op.
“Door te kiezen voor duurzame en circulaire materialen beperken we de footprint van onze projecten zo veel mogelijk. Zo gaan we op zoek naar CO2-neutrale, natuurlijke en makkelijk afbreekbare materialen en kiezen we resoluut voor duurzame houtsoorten en recycleerbare producten zoals inox. Daarnaast gaan we op zoek naar leveranciers met takebacksystemen, die bijvoorbeeld tapijttegels op het einde van hun levenscyclus ophalen en hergebruiken of tot grondstoffen verwerken.”
Een nieuw kantoor voor Ecoso
Het afgelopen jaar zette Bouwstof hun schouders onder het ontwerp en de realisatie van de kantoren van maatwerkbedrijf Ecoso. Beide partijen vonden een perfecte match in hun passie voor de circulaire economie en Sarah en Michiel kregen dan ook veel ruimte om hun visie in de praktijk te brengen.
In de nieuwe kantoren van Ecoso werkte het duo zo veel mogelijk met gerecupereerde materialen. De verlichting werd, samen met de mensen van Ecoso, gemaakt van een overaanbod van porselein uit de Cirkels winkels. De kasten in de nieuwe kantoren zijn een combinatie van recuperatiehout en duurzame fronten. Oude binnendeuren verwerkten ze dan weer tot tafelbladen en ook de akoestische panelen zijn vervaardigd uit recupmateriaal. Het kantoor is volgens Bouwstof dan ook een grote showcase voor de vele mogelijkheden die circulariteit biedt voor interieurontwerpers.
Uitdagingen onderweg
“In een sector waarin snel vooruit moet gegaan worden is circulair (ver)bouwen soms uitdagend.”
Circulaire interieurs zijn volgens Bouwstof the only way to forward. Maar op die weg komen Sarah en Michiel ook best wat uitdagingen tegen.
“Circulaire interieurs realiseren vraagt tijd”, benadrukt Michiel. “Er is geduld nodig om de ruimte en de aanwezige elementen te analyseren, herbestemmen en opwaarderen. En dat is soms moeilijk in een sector waarin alles vooral snel vooruit moet gaan.”
“Ook de budgetten spelen natuurlijk een rol”, vervolgt Sarah. Zo is circulair plaatmateriaal vandaag soms duurder dan nieuw. Aan het einde van de rit moet iedereen zijn centen tellen, en dan zien we dat daar vaak toch nog een bottleneck zit.
Ten slotte is circulair verbouwen ook op uitvoerend vlak wat uitdagender. Het is niet evident om een bouwteam te vinden dat volledig in dat verhaal wil meegaan of een meubelmaker die een gerecycleerde plaat op zijn machines wil leggen.”
Betrokkenheid en circulaire partnerships
“Opdrachtgevers betrekken en goede partnerships aangaan is onmisbaar voor het schrijven van een circulair verhaal.”
De oplossing voor deze uitdagingen zoekt Bouwstof in het betrekken van de opdrachtgevers bij zowel project als visie. Door in dialoog te gaan geven Sarah en Michiel hen een actieve rol in het ontwerpproces. Dat vergroot dan weer de positieve impact van het project op het budget, maar vooral ook op het leven van de opdrachtgevers.
“Daarnaast zijn goede partnerships onmisbaar voor het schrijven van een circulair verhaal. Van producenten en leveranciers tot meubelmakers en andere uitvoerende partijen we hebben iedereen nodig om de cirkel rond te maken en van circulaire interieurs de norm te maken”, sluiten de Mechelse interieurarchitecten af.