Wegwerp wordt circulair
“Achttien jaar geleden startte ik met Kingslize Pizza,” vertelt Omar. “We hebben onze klanten al die tijd blij gemaakt met lekkere pizza’s en snelle service. Maar twee jaar geleden besefte ik dat we daarmee ook een gigantische afvalberg produceerden, veel grondstoffen verspilden en zo ook flink wat onnodige kosten maakten. Bovendien komt er een wettelijke verplichting aan om af te stappen van wegwerpverpakkingen. Ik moest dus dat we een alternatief vinden.”
Dat alternatief werd Boemerang: circulaire en speciaal ontworpen pizzadozen gemaakt van polypropyleen, met slimme toevoegingen zoals kliksystemen, stapellipjes en verluchtingsgaten.
Mechelen als proeftuin
Boemerang begon met pizzadozen, maar experimenteert ook met andere afhaalverpakkingen. Tijd- en kostenbesparingen maken circulaire verpakking aantrekkelijk voor alle horecaondernemers.
Sinds de start van het pilootproject op 26 augustus groeide Boemerang uit tot een ambitieus project om naast pizzadozen ook herbruikbare verpakkingen te faciliteren voor andere take away in Mechelen.
Zo sloten ook Beasty Burgers, Beans Bar en een frituur zich aan. “Gedurende drie maanden worden herbruikbare verpakkingen getest en geoptimaliseerd. De ervaringen van deze periode vormen de basis voor een verdere opschaling buiten de Mechelse stadsmuren”, zegt Omar
De kostenbesparing maakt het systeem aantrekkelijk voor horecapartners: geen hoge afvalkosten meer, geen nood aan opslagruimtes voor kartonnen dozen en minder tijd verspild aan plooiwerk, gelooft de Mechelse ondernemer.
Circulaire partnerschappen voor succes
Zonder de Circulaire Hub en Stad Mechelen zouden we nooit zover gekomen zijn. Ze openden belangrijke deuren voor het project.
Met de steun van verschillende strategische partners groeide Boemerang uit tot een circulair systeem dat zowel de consument als de horeca ontzorgt.
Kingslize speelt een centrale rol in de last mile-logistiek. Fietskoeriers brengen verpakkingen tot bij de consument, die levert ze in bij centrale drop off-punten in de stad waar de koeriers ze weer ophalen. Vervolgens gaan ze naar de logistieke hub. Daar pikt maatwerkbedrijf MIVAS ze op voor een grondige reiniging in hun geavanceerde wasstraat. De gereinigde dozen worden teruggebracht naar de logistieke hub van waar de fietskoeriers ze terugbrengen naar de horecazaken, klaar voor een nieuwe cyclus. Twintag voegt een digitale laag toe: met een scansysteem kunnen klanten hun statiegeld terugkrijgen, wat de drempel verlaagt om de dozen terug te brengen.
Daarnaast speelt de Circulaire Hub een cruciale rol. “Stad Mechelen en de Circulaire Hub gaven toegang tot een sterk lokaal netwerk en boden ons de kans om te experimenteren met verschillende soorten transportfietsen. De ondersteuning van de Circulaire Hub op vlak van marketing en communicatie gaf ons project bovendien de nodige zichtbaarheid. Zonder de Circulaire Hub en Stad Mechelen zouden we nooit zijn gekomen zijn,” benadrukt Omar. “Ze openden belangrijke deuren voor het project.”
Uitdagingen en ambities
Zoals bij elk innovatief project zijn er ook uitdagingen. Het vergroten van het netwerk van drop-off-punten en het overtuigen van meer horecaondernemers blijven aandachtspunten. Daarnaast is er de technische uitdaging om verpakkingen nog beter te maken, bijvoorbeeld door snijgroeven in pizzadozen te integreren.
Omar is optimistisch: “We leren voortdurend bij. Begin december zitten we met alle partners samen om te bespreken hoe we dit project kunnen opschalen. Voor veel horecaondernemers is de investering in circulaire verpakkingen een financiële uitdaging, maar als we kunnen aantonen dat het rendeert op lange termijn, geloof ik dat we samen grote stappen kunnen zetten, ook naar andere steden.”
Bedankt aan alle partners
Dit succesverhaal is enkel mogelijk dankzij de samenwerking tussen diverse partners. Omar bedankt specifiek Mivas, Avamoplast, Twintag, en natuurlijk de Circulaire Hub Mechelen voor hun cruciale bijdragen. Ook de steun van OVAM, Provincie Antwerpen en Horeca Mechelen verdient erkenning.
“Zij hebben van dit project een realiteit gemaakt,” zegt Omar. “Ik ben ontzettend dankbaar voor hun geloof in ons idee.”
Doe mee en sluit de cirkel
Met het einde van het pilootproject in zicht, is de focus nu gericht op groei. Wil jij een verschil maken? Project Boemerang is op zoek naar nieuwe drop-off-punten in Mechelen en daarbuiten. Horecaondernemers, bedrijven of individuen die willen bijdragen, kunnen zich aanmelden via Kingslize of de website van Project Boemerang.
“Dit is pas het begin,” besluit Omar. “Samen kunnen we de cirkel sluiten en een duurzaam voorbeeld stellen voor de rest van België. Sluit je aan en maak het verschil!”