Personenbelasting
In het jaar van het overlijden en het daaropvolgende jaar moet er nog een belastingaangifte gebeuren van de inkomsten van de overledene. Het is dus niet nodig om de belastingdienst meteen te verwittigen.
Verkeersbelasting
Als de overledene een auto of een ander motorvoertuig had, moet de kentekenplaat ervan zo snel mogelijk teruggestuurd worden naar de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) wanneer het voertuig niet meer gebruikt wordt.
Voor een nummerplaat naar Europees model (beginnend met 1-***-***) is een overdracht van de nummerplaat mogelijk tussen echtgenoten, wettelijk samenwonenden of naar een van de kinderen van de overleden nummerplaathouder. Voor een Belgische nummerplaat is geen overdracht meer mogelijk.
Wat heb je nodig voor de overdracht van een nummerplaat?
- Een ingevuld aanvraagformulier.
- Een bewijs van overlijden van de nummerplaathouder.
- Als de echtgeno(o)t(e) het voertuig overneemt: een recent afschrift uit de huwelijksakte. Dat attest mag maximum 15 dagen oud zijn.
- Als een van de kinderen het voertuig overneemt: een recent attest van gezinssamenstelling. Woon je niet meer onder het dak van je ouders, dan is een voor eensluidend verklaard attest van je geboorteakte vereist.
Het aanvraagformulier en verdere informatie vind je op de website www.mobilit.fgov.be. De andere documenten kan je opvragen bij de dienst Bevolking van je woonplaats. Je verzekeraar kan je hier ook mee helpen.
DIV Kontich Neerveld 3B, 2550 Kontich
T 02 277 30 50 – F 03 457 73 06
Verzekeringsmaatschappijen
Ga na welke verzekeringen de overledene had en contacteer de verzekeringsmaatschappijen om de polissen op te zeggen. Mogelijke verzekeringen:
- Overlijdensverzekering
- Levensverzekering
- Schuldsaldoverzekering
- Ongevallenverzekering
- Groepsverzekering
- Verzekering gewaarborgd inkomen
- Pensioensparen
- Woningverzekering
- Autoverzekering
- Hospitalisatieverzekering
- Familiale verzekering
- Verzekering rechtsbijstand
- Beroepsverzekering
Hoe verkrijg je de uitkering van een levensverzekering?
De verzekeringsmaatschappij moet over een volledig dossier beschikken om tot uitbetaling te kunnen overgaan.
Welke stukken heb je nodig?
- Het origineel van de verzekeringspolis.
- Een uittreksel van de overlijdensakte (te verkrijgen bij de dienst Burgerlijke stand van de gemeente waar de akte is opgemaakt).
- Een bewijs van leven van de begunstigde (te verkrijgen bij de dienst Bevolking van je woonplaats).
- Als de begunstigde overleden is, moet de verzekeringsmaatschappij het kapitaal uitbetalen aan de wettige erfgenamen. Hiervoor is een attest van erfopvolging nodig.
- Een medisch attest afgeleverd door de arts die de dood heeft vastgesteld. Dit attest dient de doodsoorzaak van het overlijden aan te geven.