Net zoals bij een benzine- of dieselwagen bepaalt de rechtervoet van de bestuurder ook bij elektrisch rijden hoe zuinig de auto rijdt. Als je met je elektrische auto rustig en comfortabel rijdt in de eco-modus dan haal je (afhankelijk van je e-auto) zo'n 8 km of meer uit één kilowattuur. Als je “sportief” rijdt en snel optrekt kan dat zo maar de helft zijn, dus slechts 4 km voor één kilowattuur. Wil je op je laadbeurten bezuinigen, pas dan je rijstijl aan!
Voor bewoners met een elektrische wagen is er, afhankelijk van de parkeerzone, de mogelijkheid om de zoektocht naar een laadpaal te vereenvoudigen. Als je een 100% elektrische wagen hebt, kan je een extra parkeerzone aanvragen bij de parkeerwinkel van Streeteo. Een aantal combinaties - meestal aanliggende zones - zijn mogelijk. Als bewoner met een elektrische wagen heb je zo de mogelijkheid uitgebreider dan je eigen zone te parkeren en laden, zonder bijkomende kosten.
Hiervoor kan je Streeteo contacteren via het nummer 015 42 45 40 of via parkeren.mechelen.be@streeteo.com. Je kan ook altijd langsgaan in de parkeerwinkel op de Veemarkt. De openingsuren vind je op de website van Streeteo.
Ja, het is volgens de wegcode verboden om een niet-elektrisch voertuig te parkeren op een parkeerplaats voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen.
De meeste oplaadpassen zijn bruikbaar bij alle laadpalen in België. Er zijn ook laadpassen die werken op laadpalen in Nederland en/of Duitsland. Kijk bij het aangaan van een abonnement dus altijd goed of de laadpas ook daadwerkelijk bij alle laadpalen te gebruiken is waar je verwacht te komen. De laadpasaanbieder geeft aan in welke landen de laadpas te gebruiken is.
Meer vragen of elektrisch rijden? Neem zeker ook een kijkje op Paalvolgtwagen.
Als je thuis een eigen parkeerplek hebt, dan kan je daar een laadpunt installeren. Welke laadpaal voor jou geschikt is, hangt af van verschillende factoren, zoals de gewenste laadsnelheid en de aanwezige elektriciteitsvoorzieningen. Je contacteert best een erkende installateur om alle mogelijkheden te bekijken.
Verschillende installateurs bieden laadoplossingen aan voor publiek gebruik, bedrijven en particulieren. Neem zeker een kijkje op de website van Fluvius voor meer informatie.
Nee, dat kan niet. Je kan je elektrische fiets enkel opladen aan een gewoon stopcontact. Laadpalen voor elektrische auto's hebben een Mennekes-stopcontact. Zij gebruiken een speciale stekker.
Neen. De publieke laadpalen worden gesubsidieerd door de Vlaamse overheid vanuit het actieplan Clean Power for Transport. Die laadpalen kunnen niet voorbehouden worden voor bedrijfsvoertuigen.
De Vlaamse overheid voorziet wel regelmatig subsidies voor bedrijven om eigen laadinfrastructuur te installeren. Houd hun website in de gaten om op de hoogte te blijven van nieuwe oproepen.
Sommige elektrische auto’s hebben vooraan hun oplaadsysteem; andere wagens achteraan. Bij parkeerplekken achter elkaar plaatsen we daarom de laadpaal mooi in het midden. Sommige eigenaars van elektrische wagens parkeren tegen de rijrichting in omdat zo het oplaadpunt van hun auto dichter bij de laadpaal komt. Dit mag echter niet! Het verkeersreglement is ook op elektrische auto’s van toepassing. Zij riskeren dus een boete. Zorg daarom altijd dat de kabel waarmee je je auto laadt voldoende lang is. De meeste kabels die door de constructeurs ter beschikking worden gesteld zijn ongeveer 6 meter lang. Ruim voldoende dus om reglementair te parkeren en je auto op te laden.
Je fiets opladen tegen jouw gevel mag, maar laat dan wel voldoende ruimte vrij op het voetpad.
Nee, dat mag niet. Volgens de politieverordening van de stad is het niet toegestaan om kabels over de openbare weg - dus ook het voetpad - te laten lopen. Daarmee hinder je voetgangers en andere weggebruikers. Bovendien is er niet altijd een parkeerplaats vrij voor je woning.
Uit hoffelijkheid naar andere eigenaars van elektrische voertuigen toe verzet je best je voertuig nadat de batterij volgeladen is. Zo kunnen anderen na jou ook de publieke laadpaal gebruiken
De parkeerregels blijven gelden. Op laadplaatsen in de betalende parkeerzones moet je dus ook parkeergeld betalen.
Bij een storing contacteer je best laadpaaloperator Allego, via het nummer 0800 78 192 of via Vlaanderen@allego.eu. Zorg ervoor dat je het referentienummer van de laadpaal bij de hand hebt.
Voor de laadpaal van Bluecorner op de Veemarkt kan je contact opnemen via het nummer 078 48 10 77.
Bedankt voor je hulp om alle laadpalen in Mechelen operationeel te houden.
Door de laadpalen in plantvakken te plaatsen is er een mooiere integratie van de palen in het straatbeeld. Op die manier vermijden we ook dat smalle stoepen worden ingenomen door laadpalen en zo de voetgangers hinderen. We willen graag de stoepen zo veel mogelijk vrijhouden.
Voor het gebruik van de laadinfrastructuur wordt een tarief in rekening gebracht bij jouw laaddienstverlener. De hoogte van dit tarief verschilt per laaddienstverlener. Raadpleeg daarom altijd je eigen laaddienstverlener (degene waar je de laadpas hebt aangevraagd). Daarnaast kan je ook altijd de kosten vinden in de Smoov app. Voor vragen over de afrekening van laaddiensten, neem je contact op met je laaddienstverlener.
Meer vragen of elektrisch rijden? Neem zeker ook een kijkje op Paalvolgtwagen.