Intergenerationele cohousing
De 3 wilgen is een kleinschalig familiaal cohousingproject dat resoluut kiest voor intergenerationeel samenwonen. De initiatiefnemers, ouders, hun 2 kinderen en hun partners delen samen een nieuw te bouwen cohousingproject. Deze wijze van samenwonen biedt kansen, ook op langere termijn, voor informele zorg tussen de bewoners (boodschappen doen, kinderen oppassen, zware huishoudelijke taken, strijken, vervoer).
Bepaalde ruimten binnen en buiten worden gedeeld: een binnenstraat met ontmoetingsfunctie, wasplaats, fietsenberging, hobbyruimte, bureau en ook een gemeenschappelijke tuin (gazon, moestuin, speeltuigen, tuinterras), kookgerei, gereedschappen, materialen of toestellen (voor tuin, hobby, bureau, knutselen, repareren).
Samenwonen kan, maar moet niet de hele dag door. Er is voldoende ruimte voor spontane ontmoeting en gekozen deelmomenten, maar ook voldoende private ruimte waar men zich kan terugtrekken. Tot het privégedeelte behoort een woonunit met alle voorzieningen, inclusief een kleine privétuin met terras.
De initiatiefnemers kozen doelbewust voor de Colomawijk. Die keuze maakten ze in eerste instantie met het oog op duurzame mobiliteit. De woning bevindt zichop ongeveer 1 km van het treinstation en langs een ruim aanbod aan buslijnen. Ze kozen voor een warme geëngageerde buurt waar kinderen samen op straat spelen en aandacht is voor verkeersveiligheid.
Revolutionair bouwconcept
De 3 Wilgen is in prefab houtskeletbouw gebouwd volgens een revolutionair en circulair bouwconcept dat ecologisch verantwoord is. De kelder en fundering zijn wel eerder op traditionele wijze gebouwd. Op 29 en 30 oktober 2024 werden hier bovenop negen modules geplaatst en samengevoegd tot drie duurzame wooneenheden. Deze plaatsing was een spectaculair evenement.
Dankzij de modulaire bouwtechniek kon de woning in een recordtijd gerealiseerd worden, zonder in te boeten op kwaliteit en duurzaamheid. Deze modules zijn vooraf in een magazijn en bijgevolg in perfecte omstandigheden gebouwd. Alle voorzieningen (vloeren, wanden, plafonds, badkamer, elektriciteit tot lampen toe) zijn daar vooraf geplaatst. Dit maakt het mogelijk om reeds in november ’24 het pand te bewonen.
foto Christophe Marrecau
De modules zijn uitgerust met de nieuwste technologieën en voldoen aan de strengste energieprestatienormen. De luchtdichtheid van de woning streeft naar die van een passiefhuis, waardoor energieverlies tot een minimum wordt beperkt. Het ventilatiesysteem D zorgt voor een gezond binnenklimaat en slim energiegebruik. Zonnepanelen maken de woningen grotendeels zelfvoorzienend, terwijl een lucht-water warmtepomp zorgt voor milieuvriendelijke verwarming en warm water. De vloerverwarming biedt een comfortabele en efficiënte warmteverdeling, en het groendak draagt bij aan extra isolatie en biodiversiteit.