Gepubliceerd op:
1
juli
2020

Afgedankte stoffen, T-shirts, vlaggen en tentzeilen? De naaisters van AMAi toveren een lap stof om tot een uniek en origineel hebbeding. Voor particulieren, bedrijven, of om te verkopen in de AMAi-shop.

Binnenkort kan het naaiwerk nog verder gepersonaliseerd worden in het toekomstige zeefdruk- en borduuratelier.  

Heel af en toe komt er ook wel een nieuw stofje het naaiatelier binnen, maar hoofdzakelijk werken ze toch met afgedankte spullen. “Alles nieuw aankopen is een kostelijke zaak. Er wordt zoveel bruikbaars weggegooid. Een tweede leven aan spullen is fijn en goed voor het milieu”, vertelt Leen Bervoets van AMAi.  

Afgedankte tenten van Tomorrowland 

AMAi werkt ook met achtergelaten en niet meer bruikbare tenten op Tomorrowland. In de vorm van nieuwe spulletjes worden ze verkocht in de AMAi-shop of Kringwinkel in Mechelen centrum. 

Het naaiatelier is een van de twee ateliers van AMAi, een werking van Stad Mechelen voor mensen die nog niet of niet meer terechtkunnen in het reguliere of sociale arbeidscircuit. Begeleiders voorzien professionele ondersteuning en zorg.  

Naast het naaiatelier helpt AMAi bij taken die je moeilijk kan automatiseren, zoals brieven in enveloppes steken, goodiebags samenstellen of dozen in- en uitpakken. Via mechelen.be/amai kan je hier vrijblijvend een offerte voor vragen. 

AMAi in jouw organisatie 

Medewerkers van AMAi kunnen ook langere periode op een externe werkpost werken. Een halve dag per week meedraaien in een bakker of winkel, woonzorgcentrum of museum bijvoorbeeld.  

De AMAi-begeleiders zorgen voor de nodige opleiding en begeleiding. “Momenteel zoeken we zelf naar ondernemers in het Mechelse. Maar andersom kunnen ondernemers ons natuurlijk zelf contacteren. We zoeken altijd een externe werkpost die aansluit bij de interesse van onze medewerkers. Tijdens een kennismakingsgesprek met de medewerker en ondernemer zien we of het een goede match is”, vertelt Leen Bervoets van AMAi. 

“Ook als onze medewerker al aan de slag is bij een bedrijf, evalueren we regelmatig. Hoe loopt het? Kunnen we het aantal dagen verhogen? Of is de medewerker zo gegroeid en functioneert hij/zij zo goed dat een regulier contract een optie is?” 

Mensen opnieuw kansen bieden 

“Deze werking is volledig gratis voor bedrijven”, vertelt Leen Bervoets van AMAi. “We sluiten natuurlijk een overeenkomst af. De werkgever moet ook een dimona-aangifte indienen en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid afsluiten. Zijn er bijvoorbeeld veiligheidskleren nodig, dan moet het bedrijf die ook voorzien.” 

“AMAi werkt met heel kwetsbare mensen. Onze medewerkers presteren niet zoals een reguliere werkkracht. Daar moet je als werkgever voor openstaan. Dat is de belangrijkste voorwaarde om er een succesvolle samenwerking van te maken.”  

“Als ondernemer doe je iets heel waardevol. Je geeft mensen opnieuw kansen, mensen die anders uit de boot vallen in onze maatschappij. Via een externe werkervaring leren ze nieuwe skills en groeit hun zelfvertrouwen.”  

Zo’n 60 vrijwilligers werken nu voor AMAi. Zo’n 8 mensen worden elders tewerkgesteld. 
AMAi is een werking van Stad Mechelen en krijgt als AMA-werkpost Vlaamse subsidies.