Wil je een tijdelijke zomer- of winterbar uitbaten in Mechelen? Hier vind je alle voorwaarden en praktische info. Zorg dat je aanvraag op tijd binnen is en voldoe aan de nodige vergunningen. 

Lees de richtlijnen goed door en neem bij vragen contact op met het evenementenloket. 

Voorwaarden

Zomerbar 

De zomerbar loopt tussen 20 juni en 21 september 2025 voor een periode van minimaal 7 en maximaal 100 dagen. 

Dien je aanvraag voor 16 maart 2025 in via evenementenloket@mechelen.be

Winterbar 

De winterbar loopt tussen 1 december 2025 en 31 januari 2026 voor een periode van minimaal 7 en maximaal 60 dagen. 

Dien je aanvraag voor 1 september 2025 in via evenementenloket@mechelen.be

Beoordeling van het ingediende dossier 

De jury beoordeelt de ingediende dossiers. De organisatoren worden dan op de hoogte gebracht over het verdere verloop van de procedure. Bij de keuze houden we rekening met verschillende criteria:  

  • Relevante ervaring (30%)
  • Concept voorstel (40%)
    • 10% Inrichtingsvoorstel (grondplan, aankleding) 
    • 10% Exploitatievoorstel (inzet personeel, openingsuren,…) 
    • 10% Commercieel voorstel (aanbod, prijzen, animatie) 
    • 10% Voorstel kind/ jeugdvriendelijkheid 
  • Lokale verankering (20%) 
  • Locatie (10%)   

Retributie

Bekijk hier het retributiereglement voor het gebruik van het openbaar domein bij de inrichting van een zomer- of winterbar.  

Bekijk hier de tarieven voor het gebruik van het openbaar domein bij de inrichting van een zomer- of winterbar.  

Openingsuren

Je kiest zelf je openingsdagen en -uren*, maar we vragen je minstens op vrijdag, zaterdag en zondag open te zijn. 
Houd je aan deze sluitingsuren: 

  • Maandag - donderdag & zondag: toog sluit om 23.30 uur, deuren sluiten om 24.00 uur.
  • Vrijdag - zaterdag & avonden voor een feestdag: toog sluit om 00.30 uur, deuren sluiten om 01.00 uur. 

* Voor evenementen in je bar gelden aparte regels. Hiervoor moet je een aparte aanvraag indienen. 

Wettelijke bepalingen 

Een zomer- of winterbar heeft dezelfde wettelijke verplichtingen als een horecazaak. Zorg voor: 

✔ Horecavergunning en drankvergunning 

✔ Toelating voor verkoop en bereiding van voeding 

✔ Brandveiligheid, financiële en milieuwetgeving 

✔ Verplichte verzekeringen 

Let op: je personeel moet voldoen aan de moraliteitsvereisten. De politie kan hierop controleren. Meer info: Algemene Bestuurlijke Politieverordening, artikel 197.  

Muziek in je bar

  • Aangifte bij Sabam en billijke vergoeding is verplicht.
  • Enkel achtergrondmuziek toegestaan. 
  • Wil je luider dan 85 dB(A)? Dan moet je een aparte aanvraag indienen bij het evenementenloket. Let op: dit kan enkel voor specifieke momenten. 

Bijkomende info 

Heb je nog vragen of wil je graag bijkomende info? Neem dan gerust contact op met het evenementenloket