Gepubliceerd op:
22
augustus
2024

Op de Keerdoksite ging de eerste muur van de oude leegstaande Fluvius-gebouwen tegen de vlakte. In de plaats komt de nieuwe groene woonwijk Wattland met plaats voor 197 gezinnen.

Op Keerdok draaien de werven van DOK+ en D’île Malines op volle toeren. Daar komt nu ook de werf van Wattland bij. Aansluitend op de afbraakwerken begint eerst een uitgebreid archeologisch onderzoek.

Uitkijken naar nieuwe historische vondsten

Tegen het einde van de maand zullen de twee gebouwen gesloopt zijn en kan het archeologisch onderzoek beginnen. Dat zal ongeveer vier maanden duren en is verplicht bij grote infrastructuurwerken. Het onderzoek voorafgaand aan de bouw van de nieuwe parking Keerdok leverde alvast opvallende resultaten op. De archeologen troffen er een groot begijnhof aan, waar van 1370 tot de 16e eeuw liefst 1.500 begijnen leefden. Historici spreken zelfs van het grootste begijnhof van West-Europa. Een zware brand tijdens de godsdienstoorlogen legde het begijnhof echter in de as.

Letterlijk en figuurlijk een groene wijk

De start van de afbraakwerken van de voormalige Fluvius-gebouwen en het daaropvolgend archeologisch onderzoek zijn belangrijke stappen in de herontwikkeling van de Keerdoksite. Na het archeologisch onderzoek kan de aannemer begin 2025 beginnen met het bouwen van de nieuwe woonwijk.

Projectontwikkelaar CORES Development maakt van Wattland een kwalitatieve en duurzame woonwijk met 197 appartementen en woningen, verspreid over 10 gebouwen. Ondergronds komt een parking met 158 autoparkeerplaatsen en boxen. Voorts beschikt Wattland over maar liefst 661 ruime, vlot bereikbare fietsparkeerplaatsen.

Drie gerenommeerde bureaus stonden in voor de architectuur van Wattland. HUB Architecture & Urbanism realiseerde het masterplan, voor het ontwerp van de gebouwen kregen ze de steun van Bontinck Architecture & Engineering en dmvA architecten.

Maximaal 30% bebouwd

Slechts 30 procent van de hele site, die momenteel volledig verhard is, zal bebouwd worden. De resterende oppervlakte is voorzien voor twee collectieve binnentuinen en wetlands. Die groenzone, in het zuidelijke deel van Wattland, is ruim een voetbalveld groot en moet het regenwater samenbrengen en op een natuurlijke manier laten infiltreren in de grond. De wetlands zullen zo een grote rol spelen in de waterhuishouding van deze duurzame woonwijk.

Voor de aanleg van de binnentuinen vond landschapsarchitect OKRA inspiratie in de rijke geschiedenis van de site. De typische sfeer van de begijntuinen van weleer zal er opnieuw tot leven worden gewekt. De kenmerkende flora, zoals eetbare planten, krijgen ook in de nieuwe wijk een centrale plek.

Brede waaier aan woningen

Tussen de nieuwe stadsboulevard (Keerdoklaan/N16) en de centrale weg, voorziet ontwikkelaar CORES Development gebouwen met kwalitatieve appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers en ruime penthouses. Er is ook ruimte voor duplexappartementen bestemd voor coliving, een fitnessruimte voor de bewoners en een kantoorruimte. Alle appartementen genieten van zicht op de private tuinen, de Dijle of het centrum met de Sint-Romboutskathedraal.

Centraal in de wijk komen dan weer ééngezinswoningen die uitkijken op én directe toegang hebben tot de groene binnentuinen. In een tweede fase, aan de zuidzijde van de wijk, komen drie gebouwen met ruime en luxueuze villa-appartementen en penthouses.

Samen met het Keerdokpark, de groene oevers aan de Afleidingsdijle en het heraangelegd Rode Kruisplein vergroten we zo sterk het aanbod van publiek groen aan de rand van het centrum.


We bouwen elke dag aan het Mechelen van morgen. Benieuwd naar nog meer projecten?