Een stedenbouwkundige verordening omvat het geheel aan stedenbouwkundige voorschriften die van toepassing zijn voor een afgebakend grondgebied of thema (bv toegankelijkheid, hemelwater). De verordening gaat over de ruimtelijke ordening van dat specifieke gebied of thema.
De stedenbouwkundige verordening kan opgemaakt worden op drie niveaus:
- gewestelijk
- provinciaal
- gemeentelijk
De verordeningen die de stad opmaakt zijn per definitie gemeentelijk, maar ook het gewest of de provincie kunnen verordeningen opmaken die van toepassing zijn op een gebied in Mechelen.
De voorschriften van een stedenbouwkundige verordening opgemaakt door een hoger overheidsniveau hebben steeds voorrang op de verordening van een lager overheidsnieveau.
Een verordening van een lager overheidsniveau kan in sommige gevallen ook extra voorschriften opleggen zolang die passen binnen de voorschriften van een verordening op hoger niveau.
Een beleidsplan of masterplan is een globale visie op een groot gebied of wijk in de stad. Het plan geeft een beeld van hoe het gebied zich in de toekomst kan ontwikkelen. In dat opzicht vormt een masterplan de basis voor concrete projecten, zoals renovaties of de aanleg van een park. Een beleidsplan of en masterplan is geen kant-en-klaar plan dat tot in de puntjes vastlegt hoe een wijk of eengebied eruit zal zien. Het brengt wel troeven en noden in kaart, maakt keuzes en geeft mogelijkheden aan. Het is een soort ruwe schets die de grote lijne voor verder ontwikkeling vastlegt en aangeeft hoe die grote lijnen uitgewerkt kunnen worden.
- Stedenbouw: Als u bepaalde werken gaat uitvoeren zoals bouwen, verbouwen, slopen, bomen vellen,… is de algemene regel dat u een vergunning aanvraagt.
www.omgevingsloketvlaanderen.be/stedenbouwkundige-handelingen - Milieu: Als u in Vlaanderen een bedrijf wilt starten, moet u nagaan of u een omgevingsvergunning nodig hebt voor het exploiteren van ingedeelde inrichtingen of activiteiten. In bepaalde gevallen is er alleen een meldingsplicht. Dat hangt af van het feit of uw bedrijf behoort tot klasse 1, 2 of 3 van het Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning (VLAREM 1).
www.omgevingsloketvlaanderen.be/exploitatie-van-een-ingedeelde-inrichting-of-activiteit-iioa - Stedenbouw en milieu: Via het doorlopen van één enkele vergunningsprocedure kan een project een vergunning krijgen voor zowel het bouwen als exploiteren. De integrale beoordeling voorkomt onduidelijkheden bij de uitvoering. De wetgeving verplicht tot het samen indienen van onlosmakelijk verbonden activiteiten.
www.omgevingsloketvlaanderen.be/de-omgevingsvergunning - Vegetatiewijziging: In bepaalde zones moet voor een aantal activiteiten die de natuur kunnen schaden of wijzigen een omgevingsvergunning voor vegetatiewijziging worden aangevraagd.
www.omgevingsloketvlaanderen.be/vegetatiewijzigingen - Kleinhandel: Als u een kleinhandelszaak wilt openen, met andere woorden een handelszaak met een netto verkoopoppervlakte van meer dan 400 m² die toegankelijk is voor het publiek, dan hebt u daarvoor een speciale omgevingsvergunning nodig, de kleinhandelsvergunning.
www.omgevingsloketvlaanderen.be/kleinhandelsactiviteiten