Pakjes rondbrengen, afvalophaling, leveringen aan supermarkten of bouwwerven … Stedelijke logistiek veroorzaakt heel wat luchtvervuiling. Van de CO₂-uitstoot in steden veroorzaakt door transport is minstens 25 % afkomstig van goederenvervoer en diensten. Daarnaast speelt logistiek ook een rol in files, verkeersveiligheid, ruimte-inname en geluidsoverlast.

De Vlaamse regering wil vanaf 2025 uitstootvrije zones in steden voor distributie. Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid selecteerde Mechelen voor het project ‘Emissievrije stedelijke distributie’. Transportbedrijven en Mechelse handelaars krijgen hierdoor de unieke kans om gratis zero-emissievoertuigen te testen: elektrische bestel- en koelwagens, cargofietsen ... Op die manier hopen we de twijfels die bedrijven soms hebben tegenover elektrische voertuigen weg te nemen. 

Daarnaast krijgen de deelnemende bedrijven ook een energiescan. Deze analyse biedt de deelnemers een compleet overzicht van de energiebehoefte van hun bedrijf, de site en de vloot.

Onder andere Transport Van Dievel, GLS, Dachser, Top-speed, Cargovelo, Ecokoeriers, Foodsprint, e-battery en de eigen stadsdiensten zullen verschillende voertuigen uitproberen. Vanaf september gaat een tweede fase van het project in en komen ook lokale handelaars aan bod. 


Dit pilootproject kadert in het project ‘Emissievrije stedelijke distributie’ van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid. De inzichten uit deze pilootprojecten moeten mee bijdragen aan een gedragen Vlaams beleid rond zero-emissie stadslogistiek. Voor de pilootprojecten in Stad Mechelen en Stad Gent maakt het Vlaams ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken € 400.000 vrij.

decoratief