Het volledige programma is bekend

Bekijk het programma voor Erfgoeddag 2024 hier


Zoals alle andere jaren is ook Erfgoeddag 2024 een initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Zij bieden heel wat informatie aan op hun website, maar daarnaast zijn er ook heel wat andere dingen die we jullie niet willen onthouden.

Voorlopig is de informatie nog beperkt, maar vanaf het najaar kan je hier een hele hoop nuttige linken en documenten vinden. Wat we je wel al kunnen meegeven is het thema van 2024: thuis.

FARO omschrijft het zo: "Wat maakt een huis tot een (echte) thuis? Ogenschijnlijk een doodeenvoudige vraag, maar schijn bedriegt. Want uit wat bestaat dat, dat thuisgevoel? Erfgoeddag op zondag 21 april 2024 zoekt uit wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu. Een dag vol gevoelens, wetenswaardigheden, zintuigelijke ervaringen, ontdekkingen en vragen over uw nabije buurt, verbondenheid, migratie, reizen en nog veel, veel meer!"

Op deze pagina verzamelen we alle (praktische) informatie om jullie te ondersteunen bij Erfgoeddag en Erfgoedweek 2024.


Erfgoeddag versus Erfgoedweken

Erfgoeddag is dé hoogdag voor cultureel erfgoed

Op 21 april 2024 krijgen de erfgoedgemeenschappen weer de kans om te pronken met hun cultureel-erfgoedpraktijk. Zet je beste beentje voor en organiseer een activiteit, demonstratie, tentoonstelling... voor het grote publiek. Zo deel je je passie en zet je jouw erfgoedpraktijk nog eens extra in de kijker te zetten. 

Erfgoedweken zijn er speciaal voor het onderwijs

Eén dag is niet genoeg om iedereen onder te dompelen in de wondere wereld van ons cultureel erfgoed, daarom zijn er speciaal voor het onderwijs de Erfgoedweken. Van 15 tot 26 april trekken tal van erfgoedklasbakken erop uit om hun expertise en passie te delen met scholieren in Vlaanderen en Brussel. 

Zie jij als leerkracht (in een Mechelse school of een school uit de regio rond Mechelen) het ook wel zitten om eens een lesuur uit handen te geven aan zo'n klasbak? Of misschien trek je er liever op uit voor een VIP-bezoek? Stuur een mailtje naar erfgoeddag@mechelen.be en we houden je op de hoogte. 

Verschillende soorten gegevensdragers op tafel met op de achtergrond scholieren die aandachtig zitten te luisteren naar de archivaris van het VRT ArchiefArchivaris van het VRT Archief geeft uitleg bij de verschillende dragers die de revue passeerde doorheen de jaren

VRT Archief laat leerlingen kennismaken met de 'lakplaat'. Wat is het en kunnen we dat nog afspelen? 

Ook geïnteresseerde erfgoedwerkers mogen zich aanmelden via erfgoeddag@mechelen.be dan houden we je op de hoogte van inspiratiemomenten, extra ondersteuning die je kan krijgen bij het uitwerken van je activiteit of belangrijke deadlines.

Het programma is nog volop in ontwikkeling, maar je ontdekt hier alvast een voorlopige lijst met klasbakken

Bekijk de lijst met klasbakken hier

Inspiratiemateriaal

Inspiratiesessie

Zoals elk jaar organiseren we ook voor de komende editie van Erfgoeddag een inspiratiesessie voor organisatoren. Samen denken we na over het thema, welk soort activiteiten daarbij kunnen worden uitgewerkt of welke samenwerkingen er misschien uit onverwachte hoek kunnen komen.

  • Wanneer? Vrijdag 24 november 2023 van 16u tot 17.30u
  • Waar? Het Predikheren, Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen
  • Wat? Korte introductie over het thema, het tijdpad en de ondersteuning van Erfgoedcel Mechelen gevolgd door een brainstorm over het thema. 
  • Wie? Voor erfgoedspelers in Mechelen en de regio die willen deelnemen aan Erfgoeddag of de Erfgoedweken. Ook erfgoedspelers die binnen het werkingsgebied van Erfgoedcel Rivier & Land vallen zijn welkom op deze sessie.

Schrijf je in voor de inspiratiesessie

Inspiratiebrochure

Ook dit jaar zorgt FARO voor een inspiratiebrochure. Tijdens het inspiratiemoment kan je een papieren versie bemachtigen, maar je kan deze inspiratiebrochure ook downloaden

FARO-website

Speciaal voor de cultureel-erfgoedsector heeft FARO alle nuttige informatie verzameld. Je vindt er niet alleen meer informatie over de concepten 'Erfgoeddag' en 'Erfgoedweek', maar ook extra vormingen die misschien wel interessant kunnen zijn en inspiratie om jouw aanbod nog beestiger te maken. Ook hier mag je de nieuwe informatie verwachten vanaf het najaar. 

Bezoek de FARO-website

Erfgoeddag 2023

Ook de vorige editie van Erfgoeddag kan een goede bron van inspiratie zijn. Neem eens een kijkje in het programma van vorig jaar, misschien vind je daar wel een goed idee dat je naar jouw hand kan zetten.

Bekijk de vorige editie

Wij staan voor je klaar

Heb je na het lezen van deze inspiratiebronnen nog vragen? Geen nood, Erfgoedcel Mechelen is er om jou te ondersteunen. Heb je in de tussentijd nog een (algemene) vraag over Erfgoeddag? Stuur je vragen naar erfgoeddag@mechelen.be (cc: liesbeth.vannerom@mechelen.be)

De coördinatie voor Mechelen en de regio

In onze regio zijn er twee erfgoedcellen actief die ondersteuning bieden voor Erfgoeddag en de Erfgoedweken. Voor de duidelijkheid zetten we hieronder de contactpersonen en gemeenten/steden die zij coördineren:

Erfgoedcel Mechelen

  • Regio: Mechelen (Centrum, Muizen, Leest, Walem, Hombeek, Heffen, Battel), Rumst, Bonheiden, Boom, Zemst
  • Contact: Liesbeth Van Nerom

Erfgoedcel Rivier&Land

  • Regio: Sint-Katelijne-Waver, Duffel, Willebroek, Puurs-Sint-Amands, Bornem
  • Contact: Orane Sermeus