Tijdens de 'Week voor Goed Eten' van 10 tot 19 januari zetten we samen met Rikolto het recht op goede, gezonde en duurzame voeding in de kijker. Doe mee en bestel jouw duurzame winkelzak vol lokale bio-wintergroenten en inspirerende recepten.
Het gaat niet goed met de voedingsgewoonten van kinderen en jongeren, ook op school. In de supermarkt is duurzame, gezonde voeding nog lang niet de makkelijkste keuze. En te veel boeren verdienen nog altijd geen eerlijk inkomen. Waarom? Omdat niemand er een zak om geeft?
In Mechelen geven we wél een zak om goed eten. We zetten dan ook mee onze schouders onder de ‘Week voor Goed Eten’ van Rikolto. Van 10 tot 19 januari 2025 zetten we het recht op gezonde, duurzame voeding extra in de kijker.
Bestel je zak vol goed eten
Zo kan je een toffe en duurzame winkelzak bestellen vol lokale bio-wintergroenten en inspirerende, gezonde recepten. De zak kost € 20 en bevat:
- 500 g pastinaak
- 500 g schorseneer
- 500 g Mechelse blauwgroene prei
- 1 grote Chinese kool
- 1 grote pompoen (oranje of butternut)
- Inspirerende recepten om met je gezonde groenten aan de slag te gaan
Bestel vóór 19.01.2025 en kies uit één van de afhaalpunten.
Ambassadrice Sandipa over goed eten
Sandipa Bhandari is voorzitster van de Mechelse Jeugdraad en ambassadrice van de 'Week van Goed eten' van Rikolto. Gezond eten heeft immers altijd een belangrijke plaats in haar leven ingenomen:
"Mijn ouders waren landbouwers in Nepal. Hun liefde voor de grond en voor verse producten hebben ze nooit losgelaten. Zo staat onze moestuin elke zomer in volle glorie. Ik herinner me hoe ze op zondagen uren in onze tuin werkten om groenten en kruiden te kweken. Het hele gezin genoot ervan wanneer we die op ons bord zagen verschijnen. Hierdoor ben ik als kind al verse, gezonde voeding enorm gaan waarderen."
"Ook nu, als studente psychologie, leer ik telkens opnieuw hoe cruciaal gezonde en gevarieerde maaltijden – met nadruk op groenten en fruit – zijn voor onze fysieke én mentale gezondheid. Ik heb dus het voorrecht dat ik goed voor mezelf kan zorgen, maar dat voorrecht wil ik ook inzetten voor de samenleving.
Als voorzitter van de jeugdraad wil ik jongeren meenemen in het thema van gezonde voeding. Jongeren zijn immers de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat jongeren enthousiast kunnen zijn over lokale voeding en werk van de boeren, maar jammer genoeg worden ze hier niet genoeg over geïnformeerd."
"In onze maatschappij draait het vaak om snelheid en gemak. Daardoor kiezen we vaak voor eten dat snel en lekker is, maar niet altijd gezond. Tegelijkertijd worden jongeren blootgesteld aan digitale trends, zoals 'mukbangs' (video's die het verorberen van extreme hoeveelheden eten tonen) en extreme eetuitdagingen op TikTok en YouTube. Die trends kunnen ongezonde eetgewoonten normaliseren, en het is gemakkelijk om hierin mee te gaan – dat heb ik zelf vroeger ook ervaren. Gelukkig zijn er ook positieve kanten aan sociale media: steeds meer mensen zetten gezonde voeding in de kijker en inspireren anderen met lekkere, voedzame gerechten. Dat geeft me hoop en motivatie. Want gezond eten kan écht lekker zijn, en dat besef wil ik samen met dit project tot bij zoveel mogelijk mensen brengen."
Milieu en landbouw
Huis van de Mechelaar
Reuzenstraat 1
2800 Mechelen
Navigeer- Vandaag gesloten
- Morgen gesloten