Aan de zijkant van de Sint-Katelijnestraat leggen we een klein stukje van de vliet open, tussen de huisnummers 18 - 20.

Plannen

Als je nu door de Sint-Katelijnestraat wandelt, merk je het al goed op. Tussen de A.B.-straat en de Oude Beggaardenstraat vind je geen kasseien. Maar wel plots een print met afdrukken van vallende druppels. Die staan symbool voor het eeuwenoude vlietje dat de straat kruist. Langs de zijkant van de straat is er tussen de gevels ruimte om dat vlietje open te leggen. En dat gaan we ook doen. We vullen de vliet aan met een helofytenfilter. Dit is een filter dat met behulp van moerasplanten het water zuivert.

Het is niet zozeer dat we de straat openleggen. Maar er is niet veel ruimte om werken uit te voeren. Voor een veilige organisatie van de werf zullen we de straat dus onderbreken.

Timing 

Hoewel we afhankelijk zijn van onder andere het weer, proberen we de timing hieronder te volgen:

  • 8 januari 2025: start werken
  • begin april 2025: einde werken

Historiek

De vliet dat we nu openleggen bestond al van voor de 14de eeuw. Dankzij de Hoornbrug konden de bewoners de vliet oversteken.  Deze vliet is ooit aangelegd om meerdere functies te vervullen. Via de vlietjes in onze stad kon overtollig water uit het moerassige Mechelen wegstromen naar de Dijle. Daarnaast was het ook een rioleringssysteem. Doordat het water toen van zichzelf een stroming had (getijdenwerking) werkte dit goed. Het water in de vlieten spoelde dagelijks weg en vulde zichzelf weer aan. 

In de 19de eeuw groeide de bevolking en dus ook het inwonersaantal in Mechelen. De vlieten geraakten overbelast. Het grondwater en toenmalig drinkwater kwam in contact met het vervuilde vlietenwater. Dat zorgde voor ziektes. En er waren ook nog eens overstromingen. Dat laatste tegengaan lukte alvast door het bouwen van sluizen, de Afleidingsdijle … Maar hierdoor was er ook minder getijdenwerking. De vlieten als riolen gebruiken was niet langer mogelijk. Eind 19de, begin 20ste eeuw moesten de vlieten een overkapping krijgen of gedempt worden.

Ondertussen hebben we natuurlijk al een volledig ander rioleringssysteem. En wateroverlast vangt onder andere de Dijle op. Hierdoor kunnen we de vlietjes terug openleggen zonder deze oude problemen terug te ervaren. 

Ligging

Naast het Conservatorium ligt een van onze grotere vlieten, de Melaan. Het stukje dat we nu openleggen is een afsplitsing daarvan. In de binnenstad zijn trouwens al talloze vlietjes open gelegd. Deze hoort mooi in dat rijtje thuis.

De Sint-Katelijnestraat is bovendien een van de invalswegen van onze stad.